Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być on doskonale skomponowany, aby dostarczyć energii, witamin i ważnych składników mineralnych. Sporo pomysłów na zdrowe śniadania znaleźć można w książkach kucharskich, na wielu forach i stronach internetowych a także na portalach społecznościowych znanych trenerek i trenerów fitness.
Śniadanie może być dość kaloryczne, dlatego warto pokusić się o przygotowanie pożywnej jajecznicy, jajka sadzonego czy też tostów pełnoziarnistych.
Samemu lub z pomocą specjalistów
Profesjonalni trenerzy często na swoich stronach udostępniają przykładowy jadłospis na cały nadchodzący tydzień, co jest doskonałym rozwiązaniem dla wielu użytkowników.
Sporo fanów ma tradycyjna owsianka. Jest ona zalecana także przez specjalistów z dziedziny żywienia, gdyż płatki owsiane dostarczą sporo witamin i mikroelementów, między innymi cynk, magnez czy też wapń. Ponad to są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienia i zapobiega zaparciom.
Owsiankę można przygotować na wiele sposobów, zarówno na wodzie jak i mleku. Sporo osób mleko krowie zastępuje roślinnym zamiennikiem, na przykład migdałowym lub kokosowym.
Do owsianki można dodać dowolne owoce, na przykład prażone jabłka, gruszki, kawałki banana oraz maliny, jagody lub truskawki. Coraz częściej spotkać można się z przepisami na zapiekaną owsiankę, która posiada charakterystyczny smak i intensywny aromat.
Drugie śniadanie
Na drugie śniadanie doskonałym pomysłem są pojemniki ze specjalnymi przegródkami, które można zabrać do pracy, szkoły lub na trening. W poszczególnych przegródkach można umieścić sałatkę, omlet, kolorowe kanapki, kawałki owoców czy też warzywa pokrojone w słupki.
Wielu fanów mają także zielone koktajle, które są bogactwem wielu ważnych witamin. Taki koktajl można przygotować na bazie szpinaku, jarmużu, świeżego ogórka, pomidorów, papryki, selera naciowego, jabłek czy też pomarańczy.
Aby napój był bardziej sycący można dodać do niego odrobinę nasion chia lub kilka łyżeczek siemienia lnianego. Produkty te są bardzo odżywcze i zawierają sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na bardzo długi czas.
Wprowadzając do swojej diety produkty spożywcze bogate w błonnik nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Zbyt mała ilość wody może powodować zaparcia, bóle brzucha czy też bóle głowy. Warto wypijać minimum osiem szklanek wody mineralnej dziennie. Oprócz wody dobrym wyborem są także herbatki ziołowe, na przykład napar z mięty, rumianku, melisy czy też zielona herbata.