Większość dorosłych ludzi spędza w pracy znaczną część dnia. Często doliczyć trzeba do tego dojazd, który w przypadku wielu osób trwa dodatkowe 1-2 godziny. Nic więc dziwnego, że niezbędne jest zabranie ze sobą wartościowych posiłków, które zapewnią energię na cały dzień. Jakie zdrowe jedzenie do pracy warto przygotować? Oto kilka prostych pomysłów.
Sałatka
Bardzo zdrowym posiłkiem w ciągu dnia będzie świeża sałatka. Tego typu lunch jest lekki, a jednocześnie niezwykle pożywny i dostarczający organizmowi niezbędnych elementów, dzięki czemu każdy będzie miał siły do pracy. Sałatkę można tworzyć z ulubionych składników, jednak warto unikać kalorycznych produktów, takich jak np. majonez. Najlepszą opcją jest mix dowolnych sałat, warzyw, pestek słonecznika, orzechów, ziół oraz delikatnego dressingu z oliwy i soku z cytryny. Dodatkowo można dorzucić kawałki łososia, sera (np. mozzarella, feta) lub grillowanej piersi z indyka.
Kanapka
Choć zabieranie kanapek do pracy wydaje się dość oklepanym pomysłem, nie należy unikać tego typu posiłków. Wystarczy zadbać jedynie o wartościowe składniki, rezygnując np. z białego pieczywa, tłustych wędlin czy kiepskiej jakości serów. Zdrowe jedzenie do pracy może zatem być pyszną, kolorową kanapką wykonaną z pełnoziarnistej bułki połączonej np. z dobrą szynką, rukolą, jajkiem i dużą ilością ulubionych warzyw. Zamiast masła warto użyć pasty lub hummusu. Smacznym i zdrowym dodatkiem będzie pietruszka lub rzeżucha. Jeśli wędlinę zastąpimy kawałkiem mięsa, uzyskamy pyszne burgery, które świetnie sprawdzą się w pracy.
Tortilla
Ciekawym zamiennikiem kanapek będzie tortilla. Przypominający naleśnik placek stał się w ostatnich latach prawdziwym kulinarnym ulubieńcem wielu ludzi. Kolorowe, smaczne tortille stanowią więc zdrowe jedzenie do pracy, a ich ogromnym atutem jest nieskończona ilość wersji – nadzienie można bowiem komponować z większości dostępnych składników. Tego typu posiłek przygotowuje się w dosłownie 5 minut. Gotowy placek wystarczy posmarować np. serkiem ziołowym, położyć na jego powierzchni pokrojone kawałki wybranych produktów (warzyw, sałat, chudego mięsa, wędlin, ryb, serów, przypraw), a następnie zawinąć w rulon. Tortillę można jeść zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.
Kasza lub ryż
Zdrowe jedzenie do pracy może mieć także formę typowego dania obiadowego. Doskonale sprawdza się w tym wypadku pudełko z porcją wybranej kaszy z dodatkami. Najlepszą i najzdrowszą opcją są oczywiście warzywa w przyprawach, np. gotowana marchew, pietruszka, cukinia, papryka, pomidorki koktajlowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kaszę zamieniać na ryż, dodając mięso z kurczaka lub wołowinę.