Mięta pieprzowa to bardzo popularna roślina rosnąca na całym globie, z wyjątkiem terenów arktycznych. Znana była już w czasach starożytnych, kiedy stosowano ją głównie na migreny i dla rozjaśnienia umysłu.
Mięta pieprzowa właściwości
Mięta pieprzowa ((mantha piperita) rośnie w stanie dzikim, ale również jest bardzo łatwa w uprawie. Można hodować ją w ogrodzie, w skrzynkach na balkonie, a nawet w doniczkach na parapecie.
Liście mięty zawierają garbniki, olejki eteryczne oraz flawonoidy, szczególnie rutynę, luteolinę, hesperydynę, kwasy fenolowe. Dodatkowo zawiera także fosfor, magnez, żelazo oraz wapno. Bogata jest również w witaminę B3 oraz witaminę A.
Takie same właściwości mają świeże liście mięty, jak i te suszone. Mięta powinna być suszona w temperaturze do 35 stopni Celsjusza, dzięki temu nie uwolnią się związki eteryczne. Następnie należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu.
Mięta pieprzowa ma właściwości łagodzące, przeciwzapalne, antywirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki temu ma bardzo szerokie zastosowanie.
Zastosowanie mięty pieprzowej
Mięta pieprzowa jako surowiec o różnych zastosowaniach wykorzystywana jest jako całe ziele, same liście, olejek miętowy pozyskiwany w trakcie ekstrakcji wodnej oraz mentol uzyskiwany z wymrażania olejku.
Mięta pieprzowa najszersze zastosowanie ma w leczeniu różnych schorzeń, przede wszystkim dotyczących układu trawiennego. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie i pobudza procesy trawienne, z tego powodu stosowana jest w przypadku:
– niestrawności żołądka,
– wzdęciach,
– kolkach jelitowych,
– chorób wątroby,
– problemów z drogami żółciowymi.
To jednak nie jedyne zastosowanie. Olejek miętowy pomaga zwalczać zapalenia górnych dróg oddechowych, wystarczy dodać kilka kropel olejku do inhalacji, by odczuć ulgę w oddychaniu.
Mięta pieprzowa stosowana zewnętrznie stosowana jest na opryszczkę, łagodzi swędzenie krost ospy wietrznej i ukąszeń.
Świeże liście mięty powszechnie stosowane są także w kuchni. Stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju napojów, zwłaszcza w okresie upałów. Nadają im orzeźwiający smak i gaszą pragnienie. Doskonale nadają się także jako dodatki do świeżych sałatek lub mięs, idealnie podkreślą ich smak,
Mięta pieprzowa wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Olejek miętowy lub mentol są składnikami kremów, past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Działają nie tylko przeciwzapalnie, ale odświeżają oddech.
Szampony z dodatkiem olejku miętowego pomagają zwalczyć łupież, kilka kropel wsmarowanych w skórę głowy pobudza porost włosów.