Zdrowe odżywianie wcale nie musi kojarzyć się z potrawami bezsmakowymi. Niektórzy ludzie nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Na szczęście dostępne są zdrowe zamienniki białego cukru. Idealne przykłady to erytrytol czy ksylitol, które z łatwością można znaleźć w polskich sklepach.
Zdrowe zamienniki cukru
W tym artykule wyjaśnimy, który zamiennik białego cukru jest lepszy, a także podpowiemy, jak należy go używać. Z pewnością najlepszym wyborem w diecie nie jest biały cukier i wiedzą o tym wszyscy. Niestety znajduje się w większości spożywczych produktów, które są dostępne w sklepach. To sprawia, że w zbyt dużych ilościach jest dostarczany do organizmu. Wśród konsekwencji można wymienić złą kondycję skóry, próchnicę, nadwagę oraz otyłość. Erytrytol i ksylitol to popularne zamienniki białego cukru. Wiele osób zastanawia się, czy rzeczywiście są takie zdrowe. Jednak dzięki nim możesz zachować ulubiony słodki smak deserów oraz ciast. Osoby, które są na diecie i chorują na cukrzycę zastanawiają się pomiędzy ksylitolem a erytrytolem.
Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że z wyglądy erytrytol przypomina trochę biały proszek. Można go spotkać w winie, grzybach, warzywach oraz owoców. Jego cechą charakterystyczną jest to, że w ogóle nie ma zapachu. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny. Jest to bezpieczna alternatywa dla białego cukru. Osoby, które zmagają się z cukrzycą bez żadnych obaw mogą spożywać erytrytol. Jest on polecany również osobom, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Warty uwagi jest także ksylitol, który również posiada niższy indeks glikemiczny od białego cukru i jest mniej kaloryczny. Jest doskonały dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez słodkości. Jest też niewiele mniej słodki od tradycyjnego białego cukru. Bardzo dobry wpływ na układ kostny i trawienny ma ksylitol, dlatego warto go stosować.
Produkcja zamienników cukru
Polecany jest ludziom, którzy muszą zwiększyć w swojej diecie ilość wapnia. W swojej kuchni możesz stosować oba zamienniki białego cukru, czyli zarówno erytrytol, jak i ksylitol. Można je spokojnie dodawać nie tylko do deserów i ciast, ale również do innych potraw. Sięgnij po erytrytol, jeśli chcesz schudnąć i cierpisz na cukrzycę. Ksylitolu używają ludzie, którzy stawiają na naturę i zamierzają się zdrowiej odżywiać. Brak białego cukru w diecie sprawi, że twój organizm będzie ci za to wdzięczny. Nie ma przy tym większego znaczenia, na który słodzik się zdecydujesz.
Należy pamiętać, że erytrytol jest alkoholem cukrowym, dokładnie tak samo jak ksylitol. W skali przemysłowej produkowany jest poprzez fermentację glukozy. Słodzik jest wydalany wraz z moczem i nie jest metabolizowany przez człowieka. Dlatego można powiedzieć, że jest idealny dla diabetyków. Według specjalistów nazywany jest najzdrowszym cukrem na świecie. Warto dodać, że erytrytol ogranicza rozwój próchnicy i chroni przed działaniem wolnych rodników. Niestety w dużej ilości może wywoływać wzdęcia lub biegunki, a także inne niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego.