Panuje niesłuszne przekonanie o tym, że tłuszcz jest niezdrowy i powinno być go w diecie jak najmniej. Jest to niestety uogólnienie, które nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Przede wszystkim należy wiedzieć, że tłuszcze dzielą się na wiele rodzajów, takich jak kwasy tłuszczowe nasycone, nienasycone, wielonienasycone czy jednonienasycone.
Które tłuszcze spożywać?
Komponując posiłki powinniśmy stawiać raczej na tłuszcze nienasycone, chociaż i niektóre tłuszcze nasycone mogą przynieść korzyści dla zdrowia. Źródłem tłuszczu, z którym raczej nie powinniśmy przesadzać w diecie jest czerwone mięso. Nic się nie stanie, jeżeli zjemy je okazyjnie, powiedzmy raz czy dwa razy w tygodniu, ale jedzone codziennie w dużych ilościach może nieść ze sobą konsekwencje zdrowotne. Warto wybierać również roślinne źródła tłuszczów. Przykładowo awokado w diecie, która ma być zdrowa i zbilansowana, powinno być stałym produktem. Awokado to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Znajdziemy tam między innymi potas, witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz E. Jest to także znakomite źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-9. Ponadto dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny awokado korzystnie wpływa na wzrok.
Jak jeść awokado?
Często ludzie nie kupują tego produktu, ponieważ boją się, że nie będą wiedzieli, jak go wykorzystać w kuchni. Zdarza się też, że ktoś spróbował awokado i stwierdził, że mu nie smakuje, bo ma mdły maślany smak. To prawda, awokado samo w sobie nie każdemu może przypaść do gustu, jednak odpowiednio przyrządzone i podane z dobrymi dodatkami jest naprawdę smaczne. Dlatego ważne jest, jeżeli awokado w diecie się dopiero pojawia, żeby na początku się nie zrazić. Świetnym pomysłem na początkowe wykorzystanie awokado jest przygotowanie z niego guacamole. Jest to pasta do pieczywa, której przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilę, a jest ona niesamowicie pyszna i zdrowa. Kiedy awokado będzie już dojrzałe, czyli będzie dość miękkie, należy je obrać a następnie na desce do krojenia ugnieść widelcem na papkę. Potem dodajemy wybrane przyprawy. Idealnie sprawdzi się tutaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona oraz łyżeczka soku z cytryny. Wszystko łączymy, mieszamy i mamy gotowe guacamole gotowe do nakładania na pieczywo.
Awokado w diecie jest niezastąpionym źródłem zdrowych tłuszczów, pamiętajmy jednak również o regularnym spożywaniu produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziemy je w tłustych rybach, orzechach włoskich, nasionach chia oraz siemieniu lnianym.