Cukier spożywczy, to potoczna nazwa sacharozy, używany w kuchni, dodawany do herbaty, kawy oraz wielu potraw i wypieków. Wszystko po to, by uzyskać słodki smak. Występuje w różnej postaci – cukru pudru, maleńkich kryształków, czy sklejonych ze sobą kryształów w kostkę. Raz posmakowany przyciąga jak magnez, silnie uzależniający.
Uzależniający cukier
W Europie Zachodniej cukier pojawił się w średniowieczu, dzięki wymianie handlowej z Arabami. Od tego czasu jego zastosowanie stawało się coraz bardziej różnorodne. Obecnie trudno znaleźć produkt, w którym cukier nie występuje. Jest on tak popularny, że kiedy nie znajduje się w danym produkcie jest to podkreślone wytłuszczonym drukiem przez producenta na opakowaniu. Co ciekawe, zazwyczaj produkt ten jest w wyższej cenie, bo znajduje się na półce ze zdrową żywnością.
Cukier a zdrowie, niestety wpływ cukru na zdrowie nie zawsze jest pozytywny. Człowiek szybko uzależnia się od słodkiego smaku, dlatego też trudno zachować mu umiar w jego spożywaniu. Zwłaszcza, że jest on tak popularny. Łatwo znaleźć dziecko, które nie lubi warzyw, ale trudno takie, co nie lubi słodyczy. Brak zachowania umiaru rodzi wiele problemów zdrowotnych.
Rosnąca świadomość
Na szczęście z roku na roku zwiększa się świadomość wpływu cukru na zdrowie. Zwłaszcza, że lawinowo przybywa osób chorujących na insulinooporność oraz cukrzycę. Cukier a zdrowie nie idą ze sobą w parze. Ciągłe jedzenie cukru obniża wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która ma za zadanie regulować poziom cukru we krwi. W pewnym momencie dojdzie do rozwinięcia cukrzycy tylu 2 oraz innych chorób. Cukier ma wpływ na poziom insuliny we krwi, podwyższona insulina powoduje w konsekwencji nadwagę i otyłość.
Nadwaga, a zwłaszcza otyłość obciąża układ kostny, układ krwionośny, zwiększa prawdopodobieństwo zawału serca, udaru mózgu oraz nowotworu. Pomimo ciągłych apeli o zachowanie umiaru w spożywaniu produktów zawierających znaczne ilości cukru, trudno zmienić nawyki. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez podjadania słodkości. To wielki problem, można tradycyjny cukier spożywczy zamienić na ksylitol, erytrol czy stewię. Jednak są one droższe i nadal wiele osób nie wie o ich istnieniu.
Cukier a zdrowie, to nierówna walka, na razie zdecydowanie wygrywa cukier. Jednak dzięki kampanią w mediach, zwiększa się grono osób unikających cukru. Warto już dziecku ograniczać cukier i przekazywać wiedzę na temat jego złego wpływu. W internecie znajduje się wiele ciast, deserów, które można przygotować bez wykorzystania cukru. Warto sięgnąć po naturalne zamienniki, np. daktyle czy banany.