Od wielu tysięcy lat cebule stosuje się zarówno do celów spożywczych oraz medycznych. Cebula zawdzięcza swoje właściwości lecznicze przeciwutleniaczom oraz związkom siarki co sprawia, że ma działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz obniżające stężenie cholesterolu.
Wartości odżywcze cebuli
Cebula swoje wartości odżywcze zawdzięcza następującym składnikom:
Związki siarki – mają działanie przeciwcukrzycowe, bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe, pomagają również obniżyć ciśnienie krwi oraz zmniejszyć stężenie cholesterolu.
Kwercetyna – neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników, ma właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwcukrzycowe, obniża również ciśnienie krwi
Kwas foliowy – jest szczególnie ważny dla kobiet planujących ciąże, a także w jej trakcie, ponieważ zapobiega on wrodzonym wadom układu nerwowego
Witamina B6 – bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
Witamina C – jest niezbędna przy funkcjonowaniu układu odpornościowego, ma działanie przeciwutleniające oraz pomaga w pielęgnacji włosów i skóry
Chrom – przeciwdziała on insuliooporności, która może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy
Wapń – jest bardzo ważny dla mocnych kości
Potas – ważny dla zdrowia serca oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Błonnik pokarmowy – pomaga utrzymać prawidłową wagę oraz obniżyć stężenie cholesterolu we krwi
Żelazo – pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia, wzmocnić układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych
Beta-karoten – ma właściwości przeciwnowotworowe oraz wzmacnia układ odpornościowy
Antocyjany – to silne przeciwutleniacze
Zawartość tych cennych składników oznacza wiele mnóstwo właściwości zdrowotnych. Warto więc przyjrzeć się wpływowi cebula a zdrowie.
Wpływ na zdrowie
Przeciwbakteryjne właściwości cebuli – niszczenie drobnoustrojów
Na grypę i przeziębienie – zwalczanie stanu zapalnego oraz zwiększenie odporności
Na próchnicę -cebula pomaga w infekcji jamy ustnej oraz zapobiega próchnicy zębów
Po antybiotykach – wzmocnienie organizmu
Na nadciśnienie i cholesterol – obniża stężenie „złego” cholesterolu, podwyższa poziom „dobrego” oraz zmniejsza tendencję do tworzenia się zakrzepów, zapobiega nadciśnieniu i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, udaru oraz choroby wieńcowej
Na cukrzycę – chrom zawarty w cebuli pomaga w kontroli glukozy we krwi
Na nowotwory – związki i witaminy zawarte w cebuli hamują rozwój oraz rozprzestrzenianie się komórek rakowych
Na reumatyzm – zawarta w cebuli kwercetyna pomaga w hamowaniu działania związków, które powodują zapalenie co zwiększa obrzęk i ból