Kto z nas nie lubi babcinych, czy maminych przetworów, kto nie lubi grzybków w słoiczku, marynowanej papryczki, ogórków kiszonych. Ciężko jest mi znaleźć osobę w moim otoczeniu, która powiedziała by, że nie właśnie, że nie dlaczego ogórek kiszony zachwyca, jak nie zachwyca parafrazując słowa Witolda Gombrowicza. Myślę, że ludzie są różni, ale przetwory lubią wszyscy, po prostu nie istnieje osoba wyrzekająca się tego.
Wiele zastosowań
Przed włożeniem do słoika i zawekowaniem produkt trzeba zamarynować. Głównym składnikiem marynaty jest ocet. Ale to nie jedyne zastosowanie tego złotego środka. Picie octu jabłkowego w małych ilościach, rozcieńczonego z wodą w odpowiedniej proporcji dla przykładu może odkwaszać organizm. Oprócz tego ocet ten wcierany w zęby zwalcza i pomaga usunąć płytkę nazębną, czyli zbędne jedzenie, które utkwiło nam między zębami. Jeśli ugryzie nas komar swędząca rana posmarowana octem przestanie nam dokuczać. Ocet pomaga też w walce z pryszczami, które posmarowane nim po prostu wysychają. Znałem nawet ludzi, którzy z tego popularnego produktu fermentacji jabłek robili odżywki do włosów, podobno skuteczne, jednak jest to metoda raczej mało chętnie stosowana ze względu na intensywny zapach który on wydziela. I oczywiście kuchnia czyli jak już wspomniałem przetwory oraz bardzo wyraziste sosy sałatkowe, których ocet jest bazą. Jest o niezbędny także w gotowaniu, czym byłby nasz ulubiony kapuśniak czy zupa ogórkowa, gdyby nie były kwaśne, a najlepsze są takie wykręcające twarz. No dobra kto co lubi, nie przesadzajmy z głoszeniem swoich poglądów publicznie. W kwestii ocet jabłkowy zastosowanie można powiedzieć na prawdę wiele. Zwłaszcza, że składnik ten w naszej kuchni jest stosowany od pokoleń i na prawdę człowiek wyeksploatował jego właściwości wzdłuż i wszerz. Ale dzięki temu możemy korzystać z tego dobrodziejstwa danego nam przez babcie i dziadków w pełni i cieszyć się urokami kwaśnego, wyrazistego smaku.
Nie tylko w kuchni
Podsumowując, ocet jabłkowy ma szerokie spektrum zastosowań. Możemy go używać nie tylko w kuchni, ale także o dziwo w kosmetyce i z powodzeniem, dużym powodzeniem w medycynie. polecam przetestować pokazane tu sposoby na użycie octu, a także poszukać innych jego właściwości. Odkrywanie bowiem nietypowych zastosowań znanych nam powszechnie zasobów sprawia nie lada frajdę. A i bym bym zapomniał. Masz w domu duże porządki do zrobienia? Nie martw się. Tu ocet także przychodzi z pomocą. Jest on świetnym środkiem czyszczącym na przykład do okien, ponieważ nie zostawia smug.