W dzisiejszych czasach wiele osób podejmuje różne aktywności fizyczne oraz zdrowo się odżywia. Aby pozostać zdrowym i sprawnym warto zwracać uwagę na to, co się je oraz w jaki sposób prawidłowo przygotowywać posiłki. Z tego artykułu dowiesz się, czym są daktyle, jakie mają właściwości oraz jak je przygotować.
Daktyle – czym są?
Daktyle pochodzą z rośliny uprawnej, jaką jest daktylowiec. Ten rodzaj owocu istnieje już od czasów prehistorycznych, niektórzy naukowcy twierdzą, że uprawiano je już nawet osiem tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie, bo stamtąd właśnie one pochodzą. W dzisiejszych czasach na rynku można dostać ponad sto odmian palm daktylowych, które uprawiane są w ogromnych skupiskach. Skąd tak właściwie jednak pochodzi ich nazwa? Pochodzi ona od słowa „daktulos”, co po grecku oznacza „palce”. Daktyle są zbierane jesienią oraz bardzo wczesną zimą, co wiąże się z tym, że wtedy są najlepsze w smaku. Jeżeli jednak ktoś chce smakować daktyle przez cały rok to śmiało może je ususzyć samodzielnie lub kupić je w takiej właśnie postaci w sklepie o każdej porze roku. Jest to smaczna i zdrowa przekąska.
Suszone daktyle właściwości
Coraz częściej osoby w całej Europie, w tym w Polsce zaczynają jeść daktyle. Jest to spowodowane faktem, że mają one naprawdę wiele wartości odżywczych, a w smaku są słodkie. Po pierwsze suszone daktyle są źródłem błonnika, który umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, czy jelit. Co więcej, daktyle są bogate w witaminę A, B oraz C. Warto również wspomnieć o tym, że ten owoc jest świetnym dostarczycielem potasu, magnezu, wapnia i żelaza do ludzkiego organizmu. Bardzo mało owoców zawiera aż tak dużo witamin w sobie. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup daktyli musimy rozeznać się na rynku, ponieważ każda odmiana posiada inne właściwości. Co więcej, jedne odmiany mają mniej witamin, a drugie dużo więcej.
Kto powinien jeść daktyle oraz w jaki sposób?
Jak było wspomniane wcześniej daktyle posiadają naprawdę wiele zalet i pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Jednak warto wiedzieć, że są osoby, którym te owoce mogą zaszkodzić. Oczywiście wiąże się to z wyrzuceniem daktyli ze swojej diety. Są to głównie osoby chore na cukrzyce, ponieważ te owoce mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Na daktyle powinny również uważać osoby, które cierpią na wzdęcia, migrenę, kolkę żołądkową, czy nieżyt żołądka. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób poprawnie jeśc daktyle.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że ten owoc można jeść w formie świeżej oraz suszonej. Daktyle idealnie sprawdzają się w roli dodatku do sałatek, musli, zup mlecznych, ciast czy twarożków. Co więcej, są one idealnym sposobem na zastąpienie słodkich przekąsek, które są bardzo kaloryczne. Wiele osób również robi syropy z daktyli, które później są używane jako zamiennik cukru do napoi takich, jak kawa oraz herbata. Teraz już wiesz, jakie właściwości mają daktyle, jak je przygotować oraz kto powinien ich unikać.