Mniszek lekarski inaczej zwany pospolitym jest znany w medycynie od bardzo dawna. Chwast ten jest potocznie nazywany dmuchawcem, który tak chętnie jest zrywany przez nasze dzieci.
Jakie właściwości skrywa w sobie mniszek lekarski?
Każda część mniszka lekarskiego znalazła swoje wykorzystanie w medycynie i działa bardzo wszechstronnie.
1. Mniszek lekarski właściwości
– mniszek lekarski wykazuje działanie moczopędne, które pozwala na oczyszczenie organizmu
– chwast ten wspomaga także odporność podczas okresu jesienno-zimowego
– mniszek pospolity ze względu na zawartą w nim inulinę spowalnia wchłanianie cukru oraz obniża poziom glikemiczny
– mniszek lekarski jest również pomocny podczas wystąpienia problemów skórnych, bardzo dobrze działa na brodawki lub kurzajki
– chwast ten w postaci naparu pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ zmniejsza uczucie głodu
– mniszek lekarski wspomaga trawienie
Działanie wyciągu z korzenia mniszka
Korzeń mniszka podobnież wpływa na choroby nowotworowe, reguluje cykle miesiączkowe, zwiększa wydalanie soku żołądkowego oraz pomaga podczas chorób nerek. Jeśli chcemy, zastosować taki napar wystarczy, że kupimy w sklepie zielarskim suszony korzeń mniszka pospolitego i zalejemy dwie łyżeczki wrzącą wodą. Po zaparzeniu jest gotowy do wypicia.
Działanie syropu z mniszka lekarskiego?
Syrop z mniszka pospolitego wykazuje działanie oczyszczające, przeciwkaszlowe oraz przeciwmiażdżycowe. Oprócz tego jest źródłem witamin A,C,D, które doskonale działają na naszą odporność i kości. Mniszek lekarski zawiera także minerały jak np. potas, żelazo czy magnez. Dzięki zawartym w nim flawonidom posiada właściwości antyoksydacyjne, natomiast aspargina przyczynia się do detoksykacji organizmu. Stosowanie syropu z mniszka wpływa korzystnie na wszystkie wymienione powyżej dolegliwości oraz przyspiesza gojenie ran.
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Do wykonania syropu z mniszka potrzebujemy:
– 4 garście kwiatów z mniszka świeżo zebranych
– 1 litr wody
– 1 kg cukru
– pół cytryny
Przygotowanie:
Wrzucamy kwiaty mniszka do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody i doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia. Następnie całość odstawiamy na noc. Kolejnego dnia odcedzamy przez sito wodę z kwiatów i dodajemy do niej kilogram cukru i pokrojoną w talarki połowę cytryny. Całość stawiamy bez przykrycia na gazie i ogrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia tak długo, aż syrop zgęstnieje. Gotowy syrop należy przelać do buteleczek lub słoiczków i przechowywać w zamkniętym i ciemnym pomieszczeniu.
Chwast, jakim jest mniszek, posiada wiele właściwości, dlatego będąc na spacerze z dala od zgiełku, warto nazrywać jego kwiatów, aby przyrządzić syrop.